Oliiviöljysaippuan resepti

Käsintehty saippua

Tämä on varmaan yksinkertaisin saippuaresepti maailmassa. Koska nestettä on vähemmän kuin perinteisessä reseptissä, kovettuminen ja kypsyminen on nopeampaa. Oliiviöljysaippua sopii useimmille herkkäihoisille, käytetäänpä sitä vauvasaippuanakin. Oliiviöljysaippuasta käytetään myös nimitystä Kastilian saippua (Castile soap).

Mielestäni minimalismi sopii oliiviöljysaippuaan, joten se on parhaimmillaan hajusteettomana ja väriaineettomana. Voit toki lisätä niitä ja muitakin haluamiasi lisukkeita.

Muottina voit käyttää melkein mitä tahansa, mutta älä käytä alumiinia sisältävää muottia, sillä tuoreena hyvin emäksinen saippuamassa syövyttää alumiinia. Muotin voi vuorata muovilla, mikä helpottaa saippuan irrottamista.

Ole varovainen lipeän kanssa! Lipeäliuos on erittäin syövyttävää. Käytä aina suojakäsineitä ja -laseja. Älä päästä lemmikkejä tai lapsia valmistustilaan.

500g oliiviöljyä
125g vettä
64g lipeää (NaOH, natriumhydroksidi)

Käytä huoneenlämpöistä oliiviöljyä.
1. Sekoita lipeä kylmään veteen. Liuos kuumenee voimakkaasti.
2. Sekoita kuuma lipeäliuos oliiviöljyyn.
3. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos paksuuntuu ja vaalentuu.
4. Kaada saippuamassa muottiin.
5. Kääri muotti pyyhkeeseen.
6. Voit poistaa saippuan muotista jo 12h kuluttua (ja viimeistään vuorokauden kuluttua).
7. Leikkaa paloiksi ja laita palat kuivumaan ilmavaan paikkaan noin kuukaudeksi.

Kypsymisen aikana saippuan emäksisyys vähenee. Kuukauden kypsyttyään saippua on valmista ja turvallista käytettäväksi. Oliiviöljysaippua on parhaimmillaan ½-1 vuoden kuluttua valmistamisesta. Säilytä käytössä olevaa saippuaa ritilällä ja anna sen kuivahtaa käyttöjen välillä.

Myöhempiä huomioita: tulin tehneeksi noin vuosi sitten kokeeksi erän extra virgin -oliiviöljystä ja toisen erän halvemmasta laadusta. Voisi sanoa, että halvemmasta laadusta tehty saippua oli parempaa aluksi, noin kuukauden kypsymisen jälkeen. Kun kuitenkin vuoden kuluttua valmistamisesta kaivoin saippuapalat esiin, niissä ei ollut mielestäni mitään eroa. Molemmista oli tullut ikääntymisen myötä aivan ihania, hyvin vaaleita ja mietoja. Vuoden kypsytysaika on todellakin omiaan oliiviöljysaippualle.