Käsintehty saippua

Saippuan raaka-aineet

Käytän saippuanvalmistukseen tuoreita kasviöljyjä ja -rasvoja. Pääraaka-aineeni on useimmiten oliiviöljy sen lukuisten hyvien saippuaominaisuuksien vuoksi. Yksi oleellinen rasva on kookosrasva, koska se tuo saippualle hyvää vaahtoavuutta ja puhdistavuutta. Myös kaakaovoi on suuri suosikkini: se tuo saippuaan kovuutta ja miellyttävää tuntua. Joskus käytän karitevoita (eli shearasvaa) ja avocadoöljyä muun muassa siksi, että ne sisältävät myös saippuoitumattomia öljyjä - tämä vähentää saippuan kuivattavuutta iholle.

Valitsen saippuaan kasviöljyjä ja -rasvoja niiden saippuaominaisuuksien mukaan. Jokainen rasva tuo saippuaan oman hienon lisänsä. Haluan myös, että saippuastani tulee riittävän kovaa, koska liian pehmeä saippua on hankala käytössä ja myös kuluu nopeasti loppuun. Saippuan kuuluu mielestäni myös vaahdota. Sopivilla rasvavalinnoilla tämä kaikki onnistuu.

Useimmiten haluan saippuaani jotain tuoksua ja väriä. Teen toki myös saippuaa, jossa ei ole laisinkaan hajusteita ja väriaineita. Sellaista käytän usein toistuvaan käsienpesuun ja esimerkiksi pienen lapseni pesuun silloin, kun siihen saippuaa tarvitaan.

Tuoksuaineina käytän kosmeettisia hajusteita tai eteerisiä öljyjä. Eteerisiä öljyjä käytetään myös aromaterapiassa, mutta ei ole tutkittu, onko niillä vaikutusta saippuassa. En väheksy aromaterapiaa, mutta mielestäni ei ole perusteita väittää saippuassa olevan aromaterapeuttisia ominaisuuksia vaikka valmistuksessa olisikin käytetty eteerisiä öljyjä. Saippuaprosessissa osa eteeristen öljyjen ainesosista haihtuu pois. Eteeristen öljyjen haittapuoli on se, että niiden tuoksu usein haihtuu suhteellisen nopeasti, etenkään sitrustuoksut eivät tahdo pysyä. Laventeli on suosikkini saippuaan sopivista eteerisistä öljyistä.

Useinkaan haluamaani tuoksuun ei ole olemassa eteeristä öljyä, jolloin käytän tuoksuöljyä. Saatan myös tehdä jonkin tuoksulöydön, jonka tahdon saippuaan. Nämä öljyt on tehty kosmeettiseen käyttöön, joten ne ovat turvallisia eivätkä yleensä aiheuta ihoärsytystä. Ne sisältävät sekä luonnollisia että synteettisiä tuoksuaineita. Sekä eteeriset öljyt että tuoksuöljyt voivat aiheuttaa oireita hajusteyliherkille tai herkkäihoisille ihmisille.
Hajustetietoja päivitetty, koska nykyään käytän pääosin hajusteita ja eteerisiä öljyjä vain joskus.

Usein jo käytetyt rasvat antavat saippualle väriä, ja luonnonvalkoinen saippua on mielestäni sellaisenaan kaunis, mutta lisäsävyjä saa mm. monista mausteista ja yrteistä sekä kosmetiikan käyttöön valmistetuista pigmenttiväreistä. Pigmenttejä on myös maaperässä, mutta turvalliset, kosmeettiset pigmentit ovat synteettisiä. Luonnonpigmentit sisältävät aina myös epäpuhtauksia, joista osa voi olla hyvinkin haitallisia.

Vihreän värin aikaansaamiseen voi käyttää klorofylliä eli lehtivihreää sisältäviä yrttejä. Lehtivihreän haittapuoli on, että se haalistuu ajan myötä. Koetan valita yrtit myös niiden muiden ominaisuuksien mukaan lähinnä silmälläpitäen sitä, että käyttämäni yrtit olisivat tunnetusti ihoystävällisiä eivätkä aiheuttaisi käyttäjälle haittaa. Ihan mitä tahansa ei saippuaankaan kannata sekoittaa.

Kellertäviä ja oranssinpunertavia sävyjä saa aikaan monilla mausteilla, kuten kurkumalla ja erilaisilla paprikoilla sekä karoteenilla eli porkkanavärillä. Myös karoteeni haalistuu, etenkin auringon valossa.

Synteettisistä pigmenteistä ainakin ultramariinit on todettu haitattomiksi. Ultramariineilla saadaan aikaan kauniita sinisen, violetin ja vaaleanpunaisen sävyjä. Muita synteettisiä pigmenttejä ovat esimerkiksi erilaiset rautaoksidit, joilla saadaan mm. punertavia sävyjä ja kromioksidit, joilla saadaan vihreitä sävyjä. Myös punaista ja keltaista okraa valmistetaan synteettisesti. Mikä tahansa väriaine saattaa aiheuttaa oireita joillekin herkkäihoisille.

Olen pohtinut saven käyttämistä joissakin tulevissa resepteissäni. Savi on suosittu lisäaine esimerkiksi parranajosaippuoissa, koska se tuo koostumukseen juuri parranajoon sopivaa liukkautta. Luonnonsavien ongelma on se, että ne voivat sisältää epätoivottavia aineita, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa. Valkoinen kaoliini on puhtain ja hellävaraisin kosmeettinen savi ja sitä löytyy apteekista.